Τι είναι το FAD ( Facebook Addiction Disorder )


Συντάκτης: Παρασκευή Πάλμου (MSc Clinical Psychology)

Όταν λέμε FAD εννοούμε Facebook Addiction Disorder, τοvεθισμό δηλαδή στην χρήση τοu Facebook καταναγκαστική ανάγκη για καθημερινή χρήση.Ορισμός του εθισμού από την τελευταία έκδοση τουDSM-IV-TRκαι ο συσχετισμός με το Facebook.:

Η ανάπτυξη ανοχής , δηλαδή η ανάγκη για μεγαλύτερες δόσεις της εθιστικής ουσίας με σκοπό να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Σε σχέση με τοFacebook οι αυξανόμενες ώρες χρήσης με τη πάροδο του χρόνου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του Facebook ξεπερνάνε κατά πολύ τη μια ώρα την ημέρα, με αποτέλεσμα να αποδίδουν λιγότερο στην εργασία τους και να μην έχουν χρόνο για άλλες δραστηριότητες όπως διάβασμα και αθλητισμό.

Το σύνδρομο στέρησης , όταν η χρήση διακόπτεται, παρουσιάζει συμπτώματα άγχους και εκνευρισμού. Για παράδειγμα, σκεφτείτε κάποιον που έχει βγει για ποτό και δεν ακούει καν τι του λέει ο συνομιλητής του άλλα σκέφτεται με αγωνιά τι έχει γραφτεί στον «τοίχο» του και βιάζεται για να πάει σπίτι αδιαφορώντας για τον άνθρωπο που τον συνοδεύει Ο ίδιος άνθρωπος πιθανότατα να μπαίνει στο Facebook 3 και 4 φορές την ημέρα. Αναρωτιέμαι πραγματικά για το τι κοινωνικές δεξιότητες θα αποκτήσει ο συγκεκριμένος άνθρωπος που είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει κοινωνικά ευνουχισμένος.

Άλλη μια ένδειξη εθισμού είναι όταν ο χρόνος της χρήσης ξεπερνάει τον επιθυμητό. Για παράδειγμα κάποιος που είχε σκοπό να μπει στοFacebook για μίση ώρα και καταλήγει να μένει άγρυπνος μέχρι το πρωί με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να είναι δυσλειτουργικός σε όλα τα επίπεδα.

Κατά την άποψη μου, η πιο σημαντική ένδειξη εθισμού στο Facebookείναι όταν το άτομο έχει πλήρη επίγνωση της ζημίας που του δημιουργεί ο εθισμός του αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει τη χρήση.

Το Facebook πιθανότατα να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα κοινωνικά φαινόμενα εθισμού της εποχής μας, εάν αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας η σε κάποιον από το περιβάλλον σας ζητήστε βοήθεια προτού το πρόβλημα εξελιχθεί σε διαταραχή.

* Το άρθρο αυτό δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις καθημερινής χρήσης για επαγγελματικούς λόγους καθώς και χρήσης που δεν περιλαμβάνει χαρακτηριστικά εθισμού.

Συντάκτης: Παρασκευή Πάλμου(MSc Clinical Psychology)http://www.healthierworld.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s