Ο πίνακας για τη φρεγάτα Μέδουσα μεταφέρεται στο σανίδι από τον Θ.Μοσχόπουλο.


Αθήνα

Ένα ναυάγιο, η τρέλα και η βία που το ακολούθησε και ένας ζωγραφικός πίνακας δίνουν αφορμή για ένα συλλογικό έργο που διερωτάται για την ιστορία, τον χρόνο και την τέχνη. Το «Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια» παρουσιάζεται από 13 έως 17 Ιουνίου στην Πειραιώς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο ζωγράφος Τεοντόρ Ζερικώ δημιουργεί για τη σχεδία, που αποκτά τη δική του σκανδαλώδη μυθολογία, αφού χρησιμοποιεί ως μοντέλα επιζήσαντες, καθώς και πραγματικούς νεκρούς

[Ο ζωγράφος Τεοντόρ Ζερικώ δημιουργεί για τη σχεδία, που αποκτά τη δική του σκανδαλώδη μυθολογία, αφού χρησιμοποιεί ως μοντέλα επιζήσαντες, καθώς και πραγματικούς νεκρούς   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )]

Το 1816, η γαλλική φρεγάτα «Μέδουσα» ναυαγεί και 150 άτομα κατώτερης κοινωνικής τάξης εγκαταλείπονται σε μια σχεδία. Από αυτά -μετά από κανιβαλισμούς και συγκρούσεις- επιζούν μόνο 15.

Προκαλείται μεγάλο σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις. Ο ζωγράφος Τεοντόρ Ζερικώ δημιουργεί έναν πίνακα με θέμα την τραγική σχεδία, που αποκτά τη δική του σκανδαλώδη μυθολογία, αφού χρησιμοποιεί ως μοντέλα δύο από τους επιζήσαντες, καθώς και πραγματικούς νεκρούς, μεταφέροντας στο ατελιέ του πτώματα και ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη.

Η παράσταση αποτελεί μία σύνθεση των Θωμά Μοσχόπουλου, Κορνήλιου Σελαμσή, Αμάλια Μπένετ, Κωνσταντίνου Κυπριωτάκη, Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, Λευτέρη Παυλόπουλου, Ηλία Γιαννακάκη, Τάσου Αγγελόπουλου, Άννας Μιχελή, Ευαγγελίας Θεριανού, Άννας Καλαϊτζίδου, Άννας Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλου, Δημήτρη Νασιούλα, Αργύρη Ξάφη, Μαρίας Σκουλά, Θάνου Τοκάκη.

Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από το βιβλίο Τζούλιαν Μπαρνς, «Ιστορία του κόσμου σε 10 και 1/2 κεφάλαια», σε μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ.

Η παράσταση χωρίζεται σε τρία μέρη, τα οποία οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν με όποια σειρά επιθυμούν.

Κάθε μέρος θα παιχτεί δύο φορές σε διαφορετικές ώρες:
• Ταξίδι: 19:30 και 22:30
• Πάθος: 20:30 και 23:30
• Ανθρώπινη σονάτα: 21:30 και 00:30

Οι θεατές μπορούν να ξεκινήσουν την παρακολούθηση της παράστασης στις 19:30, 20:30, 21:30 ή 22:30 αντίστοιχα.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο κτίριο Δ, Πειραιώς 260 έως τις 17 Ιουνίου.

Newsroom ΔΟΛ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s