Το χάπι που «κόβει» τσιγάρο και φαγητό.


Ανασταλτικό παράγοντα για τη διακοπή του καπνίσματος αποτελεί για πολλούς η ενδεχόμενη αύξηση του βάρους τους που φοβούνται ότι θα ακολουθήσει τη διακοπή του. Επιστήμονες πάσχιζαν να ανακαλύψουν φάρμακο που θα εμποδίζει την όρεξη των καπνιστών να ανοίξει μετά το κόψιμο του τσιγάρου και, όπως φαίνεται τελικά, τα κατάφεραν.

Τα μέλη επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ ανακάλυψαν χάπι το οποίο θα μειώνει την όρεξη και θα αποτρέπει τους πρώην καπνιστές από το να τσιμπολογούν με την πρώτη ευκαιρία, κάθε φορά δηλαδή που το στερητικό σύνδρομό τούς χτυπά την πόρτα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, για μεγάλο ποσοστό καπνιστών -ιδιαίτερα μάλιστα των γυναικών- η αύξηση του βάρους σε περίπτωση διακοπής του τσιγάρου αποτελεί μεγάλη ανησυχία.

«Πολλοί καπνιστές λένε ότι δεν το κόβουν γιατί θα παχύνουν», αναφέρει και η δόκτωρ Μαρίνα Πιτσιότο που συμμετείχε στην έρευνα. Γι’ αυτό η ίδια και η ομάδα της προσπάθησαν να παρασκευάσουν χάπι που θα βοηθά τους ανθρώπους να απαλλάσσονται από την καταστροφική αυτή συνήθεια για την υγεία και ταυτόχρονα να διατηρούν το βάρος τους.

 


Οπως εξηγούν οι μελετητές, όταν η νικοτίνη εισέρχεται στο σώμα μας, ενεργοποιεί ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στον εγκέφαλο η οποία πυροδοτεί την επιθυμία για τσιγάρο, ενώ μια δεύτερη πρωτεΐνη μειώνει την όρεξη για φαγητό. Το νέο φάρμακο λοιπόν, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, ελέγχει και τις δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν ως υποδοχείς της νικοτίνης. Η αναγνώριση των εν λόγω πρωτεϊνών αποτελεί σημαντικό βήμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών, διότι βοηθά στην κατανόηση των μηχανισμών που σχετίζονται με τον εθισμό, το βάρος και το κάπνισμα.

Το επόμενο βήμα τώρα είναι να διεξαχθεί κλινική μελέτη για να εντοπιστεί ο τρόπος λειτουργίας του χαπιού και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πάντως, αν όλα πάνε καλά και το σκεύασμα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ίδιο χάπι να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και από παχύσαρκους μη καπνιστές, οι οποίοι θέλουν απλώς να χάσουν βάρος.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&artid=1381677&catid=8

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s