Ο Δείκτης Ευαισθησίας Άγχους και η συσχέτιση με την Διαταραχή Πανικού.


«Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι ο φόβος»

Michel de Montaigne, φιλόσοφος, 16ος αιώνας

Η «Ευαισθησία στο Άγχος» (Anxiety Sensitivity – AS), είναι ένας δείκτης φόβου των ανθρώπινων βιολογικών συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν την αυτόνομη διέγερση του νευρικού συστήματος. Περιγράφεται από τη δεκαετία του 1980 και από τότε χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην επεξήγηση και τη θεραπεία πολλών ψυχιατρικών διαταραχών. Η «Ευαισθησία στο άγχος» είναι το μέτρο της τάσης να παρερμηνεύονται τα συμπτώματα που συνοδεύουν το άγχος (ακανόνιστο αναπνοή, αίσθημα παλμών της καρδιάς , τρόμος, έξαψη, εφίδρωση, πόνος και σφίξιμο του στομάχου) :

weber, ΑΓΧΟΣ, ΦΟΒΟΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ Η παρερμηνεία μπορεί να έχει διάφορους τύπους:

  • 1. Επικείμενης επέλασης φυσικού κινδύνου («έχω ένα κακό προαίσθημα» – «κάτι κακό θα συμβεί») ή
  • 2. Σοβαρής ασθένειας ( «πάω να πάθω καρδιακή προσβολή» – «θα λιποθυμήσω»), ή
  • 3. Απώλειας του ελέγχου ( «δεν μπορώ να συγκεντρωθώ» – «χάνω το μυαλό μου» – «τρελαίνομαι!»), ή
  • 4. Ταπεινωτικής κοινωνικής απόρριψης («όλοι θα καταλάβουν ότι τρέμω»).

Έχουν αναπτυχθεί τυποποιημένα ερωτηματολόγια για τη μέτρηση του φαινομένου. Η πιο διαδεδομένη μέτρηση είναι (Anxiety Sensitivity Index 16), που ζητά από τους ανθρώπους να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν 16 δηλώσεις όπως «Με τρομάζουν οι όποιες ασυνήθιστες αισθήσεις στο σώμα μου».

Μετρήστε την Ευαισθησία στο ΑΓΧΟΣ – Πρόγνωση κινδύνου Κρίσεων Πανικού.

Ένα άτομο με υψηλό σκορ στον Δείκτη Ευαισθησίας Άγχους μπορεί να έχει χαμηλό σκορ στην κλίμακα μέτρησης της Αγχώδους Διαταραχής, και αντιστρόφως. Αλλά ένα υψηλό σκορ στον Δείκτη Ευαισθησίας Άγχους, ευνοεί την ανάπτυξη όλων των αγχωδών διαταραχών, των υποχονδριακών φόβων και της κατάθλιψης. Μάλιστα ειδικά η συσχέτιση με την Διαταραχή Πανικού είναι ιδιαίτερα μεγάλη (Olatunji and Wolitzky-Taylor 2009). Πιθανολογούμε πλέον όσον αφορά τη διαταραχή πανικού, ότι προκαλείται λόγω της υψηλής ευαισθησίας στο άγχος. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Διαταραχή Πανικού, είναι μία πάθηση που γεννιέται πάνω στο έδαφος της Αγχώδους Διαταραχής. Οι ασθενείς με διαταραχή Πανικού σκοράρουν υψηλά νούμερα (τυπικά άνω του 25) στον Δείκτη Ευαισθησίας Άγχους.

Ας πούμε ότι οδηγείτε στην Αττική Οδό ή στην Κατεχάκη και το μποτιλιάρισμα έχει ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό σας, κάπως μακριά από την επόμενη έξοδο. Κοιτώντας τις ατελείωτες σειρές από αυτοκίνητα, ξαφνικά σκέφτεστε: «Τι θα συμβεί αν τώρα λιποθυμήσω ή πάθω ένα καρδιακό επεισόδιο; Το ασθενοφόρο δεν θα μπορέσει να έρθει και να με μεταφέρει γρήγορα στο κοντινότερο νοσοκομείο!» Καταλήγετε στην απειλητική σκέψη ότι η ζωή σας μπορεί πράγματι να κινδυνεύει. Αρχίζετε να τρέμετε, αισθάνεστε πίεση στο στήθος σας, η καρδιά σας αρχίζει να χτυπά γρήγορα, και αν ο Δείκτης Ευαισθησίας Άγχους σας είναι υψηλός, νομίζετε (ουσιαστικά πλέον φοβόσαστε) ότι μπορεί να πάθετε ή να έχετε ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή. Τα σωματικά συμπτώματα και η προαίσθηση του κινδύνου, αλληλο-ενισχύονται. Μπορεί να γίνετε ακόμη περισσότερο ανήσυχοι, η καρδιά σας χτυπάει τρελά, οι τρεμούλες δυναμώνουν, φοβόσαστε ότι θα λιποθυμήσετε και ο πανικός πλέον αρχίζει να μεγαλώνει. Αν όμως ο Δείκτης Ευαισθησίας Άγχους σας είναι χαμηλός, πιθανότατα να μην είχατε το κύμα σωματικών συμπτωμάτων, να είχε γρήγορα φύγει η όποια ενοχλητική σκέψη από το νου σας και η κρίση πανικού δεν θα είχε δημιουργηθεί.

Όπως και το χρόνιο άγχος, ο Δείκτης Ευαισθησίας Άγχους φαίνεται να εμφανίζεται περισσότερο σε μερικές οικογένειες, ενδεχομένως για λόγους γενετικούς (κληρονομικότητα) και ενδεχομένως, επειδή οι γονείς χρησιμεύουν ως πρότυπο για τα παιδιά τους. Μελέτες με διδύμους έχουν πλέον αποδείξει την ισχυρή αυτή οικογενειακή συσχέτιση (Jang, Stein et al. 1999; Stein, Jang et al. 1999; Tambs, Czajkowsky et al. 2009). Η δυσλειτουργία του συστήματος της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, είναι η κεντρική αιτιολογική υπόθεση της Διαταραχής Πανικού και μάλιστα θεωρούμε ως πιθανή βλάβη τον πολυμορφισμό των γονιδίων που κατασκευάζουν τους υποδοχείς 5-ΗΤ2A της σεροτονίνης (Stein, Schork et al. 2008; Yoon, Yang et al. 2008). Η φαρμακευτική θεραπεία εδράζεται σε αυτό ακριβώς το σημείο με τη χρήση φαρμάκων SSRI και SNRI.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο Δείκτης Ευαισθησίας Άγχους, έχει σημαντική προγνωστική αξία για μελλοντικά συμπτώματα κρίσεων πανικού, τόσο για τα σωματικά όσο και τα γνωσιακά συμπτώματα της κρίσης πανικού αλλά και για την μεταβλητότητα αυτών. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία και το μοναδικό ρόλο του Δείκτη Ευαισθησίας Άγχους στην πρόγνωση του κινδύνου για την εμφάνιση της Διαταραχής Πανικού (Olatunji, Feldner et al. 2008; Schmidt, Keough et al. 2008; Benitez, Shea et al. 2009; Chavira, Stein et al. 2009; Hinton, Lewis-Fernandez et al. 2009; Kutz, Marshall et al. 2009).

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο Δείκτης Ευαισθησίας Άγχους, μετράει το φόβο του φόβου και όχι την ίδια την ύπαρξη ή τη βαρύτητα της Αγχώδους Διαταραχής ή της Διαταραχής Πανικού.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ.  ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

ΠΗΓΗ :   http://psi-gr.tripod.com/anxiety_sensitivity.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s