N.L.P. : Τι είναι ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός (NLP);


 

Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός  :

(Neuro-Linguistic-Programming) αποτελεί μια συστηματική συλλογή επιστημονικών πληροφοριών, επιγνώσεων από παρατήρηση και εμπειρία, καθώς και νοητικών τεχνικών που από κοινού λειτουργούν για τη βελτίωση του τρόπου σκέψης, συμπεριφοράς και συναισθηματικής ανταπόκρισης, αλλά και μεθόδων υποστήριξης άλλων ανθρώπων να επιτύχουν τον ίδιο στόχο.

Γινόμενοι γνώστες του NLP, ακόμα και των βασικών αρχών του, μπορούμε να:

 • Κάνουμε τα πράγματα που ήδη κάνουμε, ακόμη καλύτερα.
 • Αποκτήσουμε ικανότητες και στάσεις να πράξουμε αυτά που δεν μπορούμε τώρα, αλλά θα θέλαμε να ήμασταν ικανοί να τα πράξουμε.
 • Επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά με τους άλλους.
 • Σκεπτόμαστε και εκφραζόμαστε πιο καθαρά και συστηματικά.
 • Διαχειριζόμαστε τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τις διαθέσεις μας με βάση τις πραγματικές επιδιώξεις μας.

NLP – τι όνομα!

Ο όρος «Νευρο-Γλωσσικός-Προγραμματισμός»                                               

θεωρείται ότι είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας να οριστεί με σχετικά ακριβή τρόπο το εύρος αυτού του εκτενούς
γνωστικού αντικειμένου:

 1. «Νευρο»: υποδεικνύει στο πώς αλληλεπιδρούν και συγχρονίζονται ο νους με το σώμα, μέσω της λειτουργίας του ανθρώπινου νευρικού συστήματος.
 2. «Γλωσσικός»: αναφέρεται στις επιγνώσεις του τρόπου σκέψης του ανθρώπου οι οποίες λαμβάνονται από προσεκτική παρατήρηση της χρήσης της γλώσσας.
 3. «Προγραμματισμός»: αναφέρεται όχι στη δράση του προγραμματισμού, αλλά στη μελέτη των μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς ή των «προγραμμάτων» που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή και στις μεταξύ τους σχέσεις.

NLP

«Γιατί να μάθω NLP;» – «Η μελέτη της προσωπικής επιτυχίας»

 • NLP και προσωπική ανάπτυξη: η εφαρμογή του NLP σε όλους τους τομείς προσωπικής ανάπτυξης αποτελεί μία από τις πιο πολύτιμες και εντυπωσιακές εφαρμογές της επιστήμης και τέχνης του γνωστικού αυτού αντικειμένου.
 • NLP στις σχέσεις: η χρήση του NLP στις στενές σχέσεις βαθαίνει το δεσμό μέσω της αυξημένης κατανόησης και αντίληψης μεταξύ των μερών, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη διατήρηση της προσωπικής αυτονομίας και δύναμης.
 • NLP και καριέρα: με την εφαρμογή του NLP τελειοποιούνται οι ιδιαίτερες τεχνικές δεξιότητες που ήδη κατέχουμε σαν επαγγελματίες και αναπτύσσονται σημαντικά οι δεξιότητες επηρεασμού, συμβουλευτικής, διαπραγμάτευσης, επικοινωνίας, υποκίνησης και παρακίνησης, εκπαίδευσης προσωπικού.
 • NLP και συμβουλευτική: η εφαρμογή του NLP στην άσκηση κάθε είδους συμβουλευτικής υπηρεσίας προς ιδιώτες κι επαγγελματίες, όπως consulting επιχειρήσεων, coaching and mentoring, είτε στην άσκηση συναφών επαγγελμάτων όπως κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος, εμπλουτίζει δραματικά το know-how και ενισχύει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό επιτυγχάνεται, ιδιαίτερα, με τη σπουδή και πρακτική εμπειρία μέσω του NLP της Συστημικής Σκέψης σε όλο το πλέγμα των ανθρωπίνων σχέσεων και των συλλογικών φαινομένων της ζωής.
 • NLP και Υγεία: οι εξαιρετικά αποτελεσματικές τεχνικές coaching του NLP, αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τον εμπλουτισμό της θεραπευτικής διαδικασίας που εφαρμόζει ο γιατρός, ο νοσηλευτής, η μαία, ο συμπληρωματικός θεραπευτής, ή ο ασκών εναλλακτικές μεθόδους για ευεξία, αναζωογόνηση και αποκατάσταση.
 • NLP στο Management: πώς ο NLP είναι ένα σχεδόν αναντικατάστατο εργαλείο προς χρήση από τον manager για την εφαρμογή των σχεδιαζομένων αλλαγών στην επαγγελματική άσκηση ή στο επιχειρησιακό τοπίο.
 • NLP και Πωλήσεις: η χρήση του NLP στην αποτελεσματική διακρίβωση και ικανοποίηση αναγκών πελατών – και στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχέσεων αμοιβαίας ωφέλειας (winwin), έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε ο προτιμούμενος προμηθευτής υπηρεσιών και προϊόντων προς τους πελάτες μας.
 • NLP και Σπόρ: ανεξάρτητα αν είμαστε αθλητές, προπονητές ή συντονιστές αθλημάτων και σπόρ, ο NLP παρέχει ένα εξαιρετικό σύνολο τεχνικών και μεθόδων ανώτερης επίδοσης και ενίσχυσης της εσωτερικής μας στάσης κατά την αθλητική δραστηριότητα, άρα ενισχύεται η απόδοση σε ποιότητα και διάρκεια.
 • ΠΗΓΗ  :   www.nhs.gr
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s