ΣΧΕΔΙΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : Μερικά πειραματόζωα ζουν και μετά από ένα δύσκολο πείραμα!


 

Ένα άκρως ριψοκίνδυνο και σε πολλές πτυχές του αδοκίμαστο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, συζητούν πυρετωδώς -ακόμα και την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο- οι αρχηγοί των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Συγκεκριμμένα, η Ελλάδα θα πάθει και επιλεκτική χρεωκοπία και άρα οι οίκοι αξιλόγησης θα τη βαθμολογήσουν σε κατάσταση χρεωκοπίας, αλλά σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε από το προσχέδιο ο Τρισέ δεν θα αφήσει τις Ελληνικές τράπεζες να στεγνώσουν από ρευστό και ο περιβόητος Μηχανισμός Στήριξης της ΕΕ θα λειτουργήσει για πρώτη φορά επεμβαίνοντας όπου η Ελλάδα – μετά την επιλεκτική χρεωκοπία- έχει ανάγκη από ρευστό και βοήθεια (βλέπε  ασφαλιστικά ταμεία, ρευστότητα, ανάπτυξη).

Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω ασαφή και πρωτόγνωρα που περιγράψαμε, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα αποτελέσει το «πειραματόζωο» το οποίο θα χρεωκοπήσει για 15 ημέρες επιλεκτικά (δηλαδή να μην πληρώσει τα ληγμένα κουπόνια μερικών ομολόγων της), αλλά δεν θα καταταχθεί από τους οίκους αξιολόγησης στις χρεωκοπημένες χώρες χωρίς γυρισμό. Με απλά λόγια η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα «πειραματόζωο» στο οποίο γίνεται μία επίπονη ένεση ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του χρέους και μετά από αυτό το πειραματόζωο συνεχίσει να ζει καλύτερα απ΄ότι ήταν πριν χωρίς καμμία παρενέργεια. Γίνεται;

Ίσως! Μερικά πειραματόζωα δεν πεθαίνουν πάντα μετά από ένα πρωτόγνωρο δύσκολο πείραμα της επιλεκτικής χρεωκοπίας εντός της ευρωζώνης. Αντιθέτως γίνονται πιο δυνατά. Ίσως!

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αλλά και ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, μόλις οι οίκοι αξιολόγησης κατατάξουν την Ελλάδα στην κατηγορία επιλεκτικής χρεωκοπίας (και άρα κανείς δεν θα πλησιάζει και δεν θα θέλει τα ομόλογά της), οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να τα πηγαίνουν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ και να παίρνουν ρευστό. Ενώ, ο μηχανισμός στήριξης θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες έως 30 δισ. ευρώ, αν και υπολογίζεται ότι αυτές θα χρειαστούν μόνο γύρω στα 10 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το σημείο που έκανε χθες τη Σοφοκλέους να κάνει μίνι ράλι. Για σήμερα η συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την τελική απόφαση όλων των παραπάνω σχεδίων και κυρίως από το αν οι Ολλανδοί και άλλες χώρες δεν συνεχίσουν να ζητάνε εγγυήσεις, δηλαδή ενέχυρα για να συμμετάσχουν στο πακέτο βοήθειας που θα δοθεί μέσω του κοινοτικού μηχανισμού.

Όποιο και να είναι το τελικό σχέδιο για τις τράπεζες, τα ομόλογα και τους οίκους αξιολόγησης, εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει και αξιοποιήσει αυτήν την πλατφόρμα βοήθειας μειώνοντας τα έξοδά της και ενισχύοντας την ανάπτυξή της, η χρεωκοπία θα έρθει με πολύ μεγάλη φόρα και πολλά δεινά μετά από 2 – 3 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή και οι επόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να κοιτάξουν κατάματα τα προβλήματα και τις πηγές του Δημόσιου τομέα που παράγουν ελλείμματα, διαφθορά και αναπτυξιακά αντικίνητρα.  Δηλαδή.

Εάν δεν βάλουν αύριο μηχανογράφηση στο σύστημα της δημόσιας υγείας το πειραματόζωο θα πεθάνει.

Εάν δεν σταματήσουν τις σπατάλες των συμβούλων, των αεροπλάνων, των αυτοκινήτων, των ταξιδιών, των υπερωριών, των επιδομάτων και των περιττών κρατικών υπηρεσιών που δεν κλείνουν, τότε το πειραματόζωο θα πεθάνει.

Εάν δεν κλείσουν τις ζημιογόνες κρατικές εταιρείες με τους παχυλούς μισθούς και τις απευθείας αναθέσεις ύποπτων έργων σε ιδιώτες, τότε το πειραματόζωο θα πεθάνει.

Εάν δεν αλλάξουν με ποινικά μέτρα και εκπαίδευση το λάδωμα και το ρουσφέτι και τις αδιαφανείς συναλλαγές, τότε το πειραματόζωο θα πεθάνει.

Εάν δεν πάρουν εδώ και τώρα τα λεφτά που χρωστάνε σε εφορία και ΙΚΑ γνωστοί επιχειρηματίες, καναλάρχες κ.λ.π και δώσουν τα ονόματα τους στη δημοσιότητα, τότε το πειραματόζωο θα πεθάνει.

Εάν δεν παταχθεί το φαινόμενο της αργής απονομής δικαιοσύνης και του λεγόμενου παραδικαστικού, τότε το πειραματόζωο θα πεθάνει.

 

Κυρίως όμως, η σημερινή ή οι επόμενες κυβερνήσεις παρά τα ειδικά μέτρα της ΕΚΤ θα πρέπει να προσέξουν την υγιή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο εφόσον θα έχει ως πηγή χρηματοδότησης μόνο την ΕΚΤ ενδεχομένως, να εμφανίσει και συμπτώματα μελαγχολίας.

Δηλαδή, από αύριο κιόλας πολλοί θα είναι εκείνοι που θα μιλούν για κρατικοποίηση ορισμένων ή όλων των τραπεζών είτε λόγω αδυναμίας λειτουργίας τους είτε λόγω απρόβλεπτων επισφαλειών εξαιτίας της ύφεσης. Γι αυτό εκλήθησαν εσπευσμένα στις Βρυξέλες ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής, Βασίλης Ράπανος.

Τις επόμενες ημέρες οι αγορές μπορεί να κάνουν ράλι εάν οι ελληνικές τράπεζες αποδειχθούν ικανές (όπως έδειξαν τα τελευταία stress tests) να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση της επιλεκτικής χρεωκοπίας, να καταφέρουν να κάνουν ισχυρά σχήματα με συγχωνεύσεις αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο κρατικοποίησης και κυρίως να βγάλουν εις πέρας το πιο σημαντικό έργο από τα παραπάνω που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής ελληνικής οικονομίας που θα κάνει τη χώρα ανταγωνιστική και θα φέρει νέο πλούτο.

ΥΓ: Η Ελλάδα δεν πτωχεύει και αυτό είναι θετικό. Αλλά, εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να δουλύουν με την μέχρι τώρα λογική και πρακτική της ενίσχυσης μόνο των κολλητών τους, τότε το «Σχέδιο Βοήθειας της Ελλάδας από την ΕΕ», θα μετατραπεί σύντομα σε «Σχέδιο Ταχύτερης Χρεωκοπίας».

 

ΥΓ: Σήμερα που η Ελλάδα έφθασε στο σημείο μηδέν, η Βουλή ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των κομμάτων που δεν περικόπηκε ούτε ευρώ, όπως η σύνταξη της γιαγιάς και του παππού των 500 ευρώ το μήνα. Εδώ τα κόμματα δείχνουν ότι το πειραματόζωο … το πάνε για θάνατο!

του Γιάννη Τσαραγκλή – /www.greekmoney.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s