Η καλύτερη επένδυση των επόμενων δεκαετιών είναι αυτή που δεν «γυαλίζει» σε κανένα.1. Η καλύτερη επένδυση των επόμενων δεκαετιών είναι αυτή που «γυαλίζει» σε κανένα…
Κάποτε το επάγγελμα που ήθελαν να κάνουν όλοι, ήταν επιδοτούμενοι αγρότες της χωματερής ή της βαμβακοπαραγωγής όπου αντί για βαμβάκι ζύγιζαν και εισέπρατταν και νερό ή μαρμαρόσκονη.
Για ένα διάστημα στα «πάνω του» ήρθε το επάγγελμα του χρηματιστή ή του διαβιβαστή εντολών χρηματιστηρίου. Όπως ήταν φυσικό και η δουλειά αυτή άφησε πίσω περισσότερα θύματα από πλούσιους αυτοαπασχολούμενους.
Μετά αναπτύχθηκε ο κλάδος των επιδοτούμενων από την ΕΕ σεμιναρίων, όπου κάποιοι εντός υπέγραφαν πως κάποιοι δήθεν εκτός του δημοσίου κορβανά εκπαίδευαν εικονικά εργαζόμενους ή ανέργους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα των μεταβολών των εργασιακών συνθηκών και των γεωργικών καλλιεργειών….
Διαχρονικά, αλλά την δεκαετία που μας πέρασε, με μεγαλύτερη ένταση και σιγουριά το επάγγελμα του μέλλοντος ήταν μια θέση στο δημόσιο ή δυνατόν αργομισθίας. Αν ήταν και σε θέση με προοπτική διαφθοράς, πλήρωναν κιόλας οι υποψήφιοι…
Σίγουρα φταίνε οι πολιτικοί που εκμαύλιζαν ανθρώπους με ανάγκες αλλά χωρίς αρχές και κοινή λογική, να ανταλλάξουν ψήφους με κεκτημένα χωρίς καμιά μελλοντική αξία και εξασφάλιση.
Κάποιοι άλλοι συνδικαλιστές και πολιτικοί έστησαν ολόκληρες βιομηχανίες με πρόωρες συντάξεις που έχουν μοιραστεί και σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας. Τώρα η κοινωνία εκβιάζεται με το δίλημμα τι μπορεί να κάνει ένας πενηντάρης που ίσως δεν έχει δουλέψει και ποτέ, αν του ανασταλεί η σύνταξη στα 50 ή τα 55 του χρόνια;… Η απάντηση είναι απλή, ό,τι και ο εργαζόμενος ή αυτοαπασχολούμενος του ιδιωτικού τομέα που χάνει τη δουλειά του.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ την εξάπλωση της μόδας των φωτοβολταϊκών επενδύσεων. Αγρότες που έχουν πιστέψει πως τα πέντε στρέμματα σπαρμένα με πανελς, εξασφαλίζουν εγγυημένο εισόδημα με τους ίδιους να κάθονται στα καφενεία να τσιπουρίζουν, εστιάτορες που είχαν κάποια άκρη να πάρουν μια έγκριση, λοιποί κυνηγοί ευκαιριών που κάνουν αιτήσεις σωρηδόν και μετά προσπαθούν να τις πουλήσουν και άλλοι πολλοί… Άπαντες, επειδή υπάρχουν κάποιες εγγυημένες τιμές με καλά περιθώρια κέρδους έχουν στραφεί στο νέο Ελντοράντο.

Ο ίδιος πιστεύω στο φωτοβολταϊκό μέλλον της Ελλάδας, ιδίως και μετά από 2-3 χρόνια που οι εκτιμήσεις θέλουν τη βελτίωση της τεχνολογίας και την άνοδο των ενεργειακών τιμών να καθιστούν την επιχειρηματική δραστηριότητα επικερδή χωρίς τα δεκανίκια των ενισχύσεων.
Αλλά, όπου υπάρχει συρμός που εξασφαλίζει σίγουρες δουλειές με εξασφαλισμένα κέρδη για πολλούς είναι θέμα χρόνου να σκάσει η «φούσκα»….
Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα στο σύμπαν που ζούμε, ούτε ασφαλές καταφύγιο για πάντα. Ο κόσμος μοιάζει με σιδηροδρομικό δίκτυο στο οποίο όλοι οι συρμοί έχουν την καλή και την κακή διαδρομή στα τόπια του τρόμου και της καταστροφής. Το ζητούμενο είναι να αλλάζεις τρένο τακτικά με σκοπό να αποφύγεις τους συρμούς που έχουν υπεράριθμους…
Ποιος είναι συρμός που δεν έχει επιβάτες και είναι στα αζήτητα για τις επόμενες δεκαετίες; Ακούει στο όνομα αγροτική γη…
Η αναφορά της λέξης αγροτική γη γύρω μου, προκαλεί αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που προκαλούσε η αναφορά τη λέξης χρυσή λίρα στη στήλη μου το 2002-2004….
Φυσικά είναι διαφορετικά πράγματα και ο χρονικός ορίζοντας στη γη μετράει με δεκαετίες και όχι με χρόνια..
2) Είναι νωρίς για καταστροφολογία…
Το τοπίο στην αγορά παραμένει θολό καθώς πολλές φωνές αμφισβητούν την επιτυχία της ιδιωτικής συμμετοχής στην εθελοντική αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους.
Είναι λογικό να ακούμε πολλά και αντιφατικά πράγματα καθώς υπάρχουν πολλά και αντιτιθέμενα συμφέροντα.
Επί της ουσίας πρέπει να σκεφτόμαστε τι θα κάναμε οι ίδιοι αν κρατούσαμε ένα ομόλογο που λήγει σε τρία ή έξι χρόνια και ο κάθε οίκος μας λέει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει και άλλο «κούρεμα» βαθύτερο προσεχώς…
Θα κρατούσαμε ομόλογα που εγγυάται το ελληνικό δημόσιο ή θα προτιμούσαμε κουρεμένα μεν αλλά ποιότητας ΑΑΑ με τη εγγύηση κάποιου ταμείου με ισχυρές πλάτες…
Θέλω να επισημάνω πως γράφονται πολλά, αλλά πολλές φορές η ουσία των όσων ακούγονται είναι αλλού από εκεί που εστιάζουν…
Οι αγορές θέλουν υπομονή και πίστη στην αρχή πως κάτι που έχει ανταλλακτική αξία εμφανώς μικρότερη από την αξία χρήσης είναι θέμα χρόνου για να κινηθεί σαν εκκρεμές προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s