Για μια ΕΕ πρωταγωνίστρια στο Ρίο.


 

 

Τον πρώτο ρόλο στην προώθηση των εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και του περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας θα πρέπει να αναλάβει η ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με ψήφισμα του ΕΚ που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του σώματος στις 29 Σεπτεμβρίου. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τις κυβερνήσεις της Ένωσης να έχουν καταλήξει σε κοινή θέση μέχρι τον Νοέμβριο.

Η σύνοδος πραγματοποιείται 20 χρόνια μετά την πρώτη του είδους της, επίσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο (εξ ου και αποκαλείται «Rio+20») που απετέλεσε ορόσημο στη συνειδητοποίηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.

Στο επίκεντρο της συνόδου του 2012 θα βρεθούν η λεγόμενη «Πράσινη  Ανάπτυξη» ως όπλο αναπτυξιακής πολιτικής και αντιμετώπισης της φτώχιας καθώς και η θέσπιση του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.
Ελπίδες
Στη συζήτηση στην ολομέλεια στις 28 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Jo Leinen, θύμισε πως στην πρώτη σύνοδο του Ρίο  «γεννήθηκαν πολλές ελπίδες και, πράγματι, έχουμε πετύχει ορισμένα πράγματα, όμως οι μεγάλες τάσεις είναι ακόμα προς τη λάθος κατεύθυνση».
«Το χάσμα πλουσίων-φτωχών έχει μεγαλώσει, πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις έχουν εξαφανισθεί, η υπεραλίευση μαστίζει τις θάλασσες. Του χρόνου στο Ρίο θα χρειασθεί ανανέωση της πολιτικής θέλησης».
Τι ζητά το ΕΚ
Το ψήφισμα ζητά από την ΕΕ να εμφανισθεί ενωμένη και να αναλάβει τον πρώτο ρόλο στη διάσκεψη, όπως εξηγεί ο εισηγητής του σώματος για το θέμα, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Karl-Heinz Florenz.
Για τους ευρωβουλευτές, η σύνοδος πρέπει να θεσπίσει συγκεκριμένους στόχους για τη μετάβαση στην «πράσινη» ανάπτυξη με παράλληλη κατάργηση όλων των επιδοτήσεων για δραστηριότητες που βλάπτουν το περιβάλλον μέχρι το 2020. Ζητούν επίσης να τεθούν στην ατζέντα της συζήτησης οι πρώτες ύλες, η αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων και η προστασία του δάσους.
Ζητούν επίσης οι ευρωβουλευτές την επιβολή σε παγκόσμιο επίπεδο φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ανάλογου εκείνου που προτάθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ΕΕ, με τα έσοδα να αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΠΗΓΗ : 

www.europarl.europa.eu

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s