Έρευνα – σοκ : Η ανεργία είναι προτιμότερη!


 

Μια έρευνα που διεξαγόταν επί εφτά χρόνια (!), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεργία είναι καλύτερη για την υγεία μας από μια δουλειά που δεν αγαπάμε!


«Πιο υγιείς και πιο ήρεμοι ψυχολογικά είναι οι άνθρωποι που είναι άνεργοι παρά εκείνοι που έχουν δουλειά αλλά δεν τους αρέσει», υποστηρίζουν οι αυστραλοί επιστήμονες.  

Η έρευνα αυτή είχε διάρκεια επτά χρόνων και πήραν μέρος πάνω από 7000 άτομα, είτε εργαζόμενοι, είτε άνεργοι. Οι επιστήμονες εξέτασαν ποιοι είναι οι λόγοι που μια εργασία θα επηρεάσει την ψυχική τους υγεία. Οι απαιτήσεις της εργασίας, η πολυπλοκότητα, η ανασφάλεια για το αύριο καθώς και η χαμηλή αμοιβή συγκριτικά με την εργασία είναι οι παράγοντες που μελετήθηκαν.

Οι ερευνητές πίστευαν αρχικά ότι όποιος έχει δουλειά θα πρέπει να είναι και πιο υγιής ψυχικά αφού αισθάνεται χρήσιμος και παραγωγικός. Αυτό όμως ισχύει μόνο όταν η δουλειά είναι καλή!

Αποδείχθηκε ότι όσο πιο»κακή» ήταν η εργασία, τόσο περισσότερεςαρνητικές συνέπειες είχε για την ψυχική υγεία του ατόμου σε σχέση με κάποιον που ήταν άνεργος. Οι δουλειές με μεγάλες απαιτήσεις, χαμηλό μισθό και καθόλου προοπτικές για εξέλιξη επιβάρυναν και φόρτιζαν συναισθηματικά τον εργαζόμενο ενώ οι «καλύτερες» δουλειές βελτίωναν τη ψυχική του υγεία.

Η κακή ψυχική υγεία συνδέεται με τον πονοκέφαλο, το άγχος και το στρες, καθώς και με τις κρίσεις πανικού, την κατάθλιψη και σε πιο σοβαρές καταστάσεις με ψυχοχωματικές ασθένειες όπως η γαστρίτιδα, την κολίτιδα και παθήσεις της καρδιάς.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιος που είναι άνεργος ή δυσαρεστημένος με την εργασία του, θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει κάποια άλλη δουλειά με περισσότερη ασφάλεια και καλύτερο εισόδημα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος του εργοδότη στη διαμόρφωση ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος. Η κακή ψυχολογία του εργαζόμενου μακροπρόθεσμα θα τον κάνει πιο αντιπαραγωγικό αφού δεν θα έχει κίνητρο για να εργαστεί αποδοτικά. Για το λόγο αυτό, σκεφτείτε διπλά πριν κάνετε παρατήρηση στον υπάλληλο σας την επόμενη φορά!

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s